2016. május 16., hétfő

Előzmények

A várandósság utolsó hetében az egyik CTG vizsgálaton aritmiát vettek észre. Ezért naponta kellett Annának CTG-re járnia. A többedik ilyen után elküldtek minket a János Kórházba magzat szívultrahangra. Itt egy nagyon kedves, alapos és szimpatikus doktornő vizsgálta meg Annát, illetve Bogit. Ő állapította meg, hogy a két kamra között van egy elég nagy és egy kisebb lyuk, a pitvarok között is van egy kisebb lyuk és artéria szűkület is feltételezett. Ő kérte, ha megszületik Bogi, mindenképp írjunk neki sms-t.

Sok kis lépcsőfok után a Szt. Imre kórház átirányított NIC-es (újszülött intenzív osztály) kórházba. Így az utolsó pillanatban kellett orvost keresnünk. Egyik Timóteus társunk segítségével a SOTE I. Klinikára kerültünk egy nagyon szuper doktornőhöz. A szülést ő vezette le (komoly nemzetközi csapat közreműködésével).
A szülés során minden rendben volt, aminek a jelenlévő nagyszámú szakember is örült. Bogi szépen átállt a saját keringésére. Utána néhány napot Bogi a NIC-en töltött. Ezidő alatt egyszer a GOKI-ban is megvizsgálták. A vizsgálatok során a lyukakat látták, de az artéria szűkületet szerencsére nem. Néhány nap után lekerült a csecsemőosztályra, ahonnan pár nap után haza is jöhettek. Mindenki nagy örömére! :)

Az orvosi utasítások szerint kéthetente kellett a GOKI-ba mennünk, hogy lássák, hogyan alakul  Bogi állapota. Bogi szépen evett, hízott.

A következő GOKI-s vizsgálaton, Bogi 2 hetes korában, azt mondták, hogy nem jók a kamrafunkciói, még nagyon kiegyenlített a nyomás a két kamra között a nagy lyuk miatt. Ez azért probléma, mert a tüdő felé sok vér megy el, így hosszabb távon károsodhat. Ezzel szemben a test felé meg nem szállítódik elég friss vér, így pedig a vese és a máj károsodik először. Ezért el kellett kezdeni gyógyszereket szedni, (vizelethajtót káliummal) és azt mondták, hogy lehet, már fél éves kora előtt műteni kell Bogit. Ez egy motoros nyitott szívműtét lesz. Ismét két hét múlvára hívtak vissza minket.

Eléggé kétségbe estünk, ezért felhívtuk a nagyon kedves doktornőt, aki még magzati korában kiszűrte és akinek azóta is írjuk a "helyzetjelentéseket". Ő mondta, hogy szeretné ő is látni a gyereket, ezért elhívott minket egy hét múlvára a rendelésére.

A doktornő május 11-én megvizsgálta és megállapította, hogy Bogi ugyan szépen hízik és nem látszik rajta semmi extra, de a mája már eléggé megnagyobbodott és a kamrafunkciói annyira rosszak, hogy beszél a GOKI-s kezelőorvosunkkal. Felhívta és megbeszélték, hogy másnap reggel menjünk a GOKI-ba. Ő itt még sok kis lyukra is gyanakodott, amiket sajnos pontosan nem lehetett látni a kiegyenlített nyomás miatt.

Május 12-én így a GOKI-ban kezdtük a napot. Nem tudtak semmi újabbat megállapítani, de nem zárták ki ők sem, hogy esetleg lehetnek még kis lyukak a kamrai sövényen. Ráadásul nagyon rossz helyen vannak, a kamracsúcsnál, amit ilyen nagyon pici gyerekeknél még nem tudnak műteni. Hogy biztosabbat tudjanak, befektették Bogit megfigyelésre és elkezdtek neki egy újabb gyógyszert beállítani. Bogit befektették az un. hotelosztályra a II. emeletre. Itt reggel 8-tól este 9-ig lehet mellette lenni és Anna, mivel szoptat, ha felkel, mehet szoptatni. Ezért az anyaszállón kapott egy ágyat.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése